Ieder jaar passen wij op 1 juli de huurprijzen aan van woningen, garageboxen, parkeerplekken en andere gebouwen. De huurprijs gaat niet voor iedereen omhoog.
Voor 1 mei ontvangen onze huurders een brief. Hierin leggen we uit wat de huuraanpassing betekent en zetten we alles op een rij. De oude huurprijs, de verhoging en de nieuwe huurprijs. Ook benadrukken we in de brief om contact met ons op te nemen bij geldzorgen. Hoe eerder u contact opneemt, hoe sneller we u kunnen helpen. Wij kijken samen naar een oplossing.
Hieronder vindt u veelgestelde vragen over de jaarlijkse huuraanpassing. Onderaan de pagina staat een flyer met uitleg over hoe de huurverhoging werkt en waarom we de huur verhogen. Ook geven we informatie over bezwaar maken.
Dat is op dit moment nog niet zeker. De overheid wil de huren in 2025 en 2026 gaan bevriezen. Huurbevriezing betekent dat wij uw huur niet mogen verhogen. Het is nog niet zeker of de huurbevriezing doorgaat. Het besluit is nog niet opgenomen in de wet- en regelgeving. Wij volgen de ontwikkelingen. Zodra er meer bekend is informeren wij u hierover met een brief.
De overheid stelt elk jaar de regels voor de huurverhoging vast.
Voor 1 mei sturen wij onze huurders een brief met informatie over de huurverhoging per 1 juli.
Het geld van de verhoging gebruiken we om:
De huurprijs gaat omhoog om deze redenen:
Per 1 juli gaat de wijziging van de huurprijs in. Wij zijn verplicht u voor 1 mei hierover een bericht te sturen. U ontvangt van ons een brief.
Bij de berekening van de huurtoeslag gaat de Belastingdienst uit van de rekenhuur. De rekenhuur bestaat uit de kale huur plus eventuele servicekosten. Dit bedrag vindt u in uw jaarlijkse brief over de huuraanpassing. U kunt ook inloggen op MijnAccolade en uw huurspecificatie bekijken. Op de website van de Belastingdienst staat uitgelegd waar de rekenhuur uit bestaat.
Gaat uw huurprijs omhoog? Dan ontvangt u ook meer huurtoeslag. Heeft u nu een voorschot op de huurtoeslag? Dan krijgt u dat na 1 juli 2025 ook. De Belastingdienst regelt dit voor het hele jaar.
Onze tip is om de huurprijswijziging zelf direct door te geven aan de Belastingdienst. Zo loopt uw huurtoeslag gelijk op. Wij geven uw nieuwe huurprijs ook door aan de Belastingdienst. Dit doen wij op een later moment.
Op de website van de Belastingdienst leest u hier meer over.
In Nederland werken we met het landelijke woningwaarderingssysteem (WWS). Ook wel bekend als het puntensysteem. Hoeveel maximale huur wij mogen vragen ligt aan het aantal punten van een woning.
Welke kenmerken bepalen het aantal punten? Dit ligt aan het soort woning, de grootte of het energielabel. Het aantal punten geeft de kwaliteit van de woning aan. Ook maakt het uit wanneer u begon met huren. Hierdoor kan iedere huurprijs van elkaar verschillen.
Soms lukt het niet meer om de huur op tijd te betalen. Of misschien had u al eerder geldzorgen en stapelen de problemen zich op. Samen met u en andere organisaties, zoals de gemeente, kunnen wij met u op zoek naar een passende oplossing. We gaan graag met u in gesprek. Neem contact met ons op. Hoe eerder, hoe beter.
Bel ons zodat we er samen naar kunnen kijken. Vaak kunnen wij uw vragen wegnemen. Wilt u toch bezwaar maken? U kunt uw bezwaarschrift per brief of e-mail naar ons sturen. Dit kan tot en met 30 juni 2025.
Er zijn redenen voor bezwaar. Op deze website ziet u welke dit zijn:
Kan ik bezwaar maken tegen mijn huurverhoging? | Rijksoverheid.nl
Een voorbeeldbrief en meer informatie vindt u ook op www.huurcommissie.nl.