Met deze tuinkalender staat uw tuin er tiptop bij!
Het zonnetje begint vaker te stralen, vogeltjes maken nestjes. En vlinders en bijen zoemen vrolijk rond. Tijd om aan de slag te gaan in uw tuin. Deze tuinkalender geeft u een overzicht van wat u kunt doen om uw tuin te laten stralen.
Mei
- Is er regen voorspeld? Strooi dan kunstmest op het gazon. Doe dat binnen een maand nog een keer en uw gazon blijft in gezonde conditie.
- Afhankelijk van hoe hard het gras groeit, kunt u het gras vanaf nu weer regelmatig maaien.
- Blijft er op sommige plaatsen op het gazon water staan of blijft de grond erg nat? Waarschijnlijk komt dat doordat het regenwater moeite heeft de grond in te gaan. U kunt een handje helpen door met een mestvork op zoveel mogelijk plekken in de aarde te steken en deze zachtjes heen en weer te bewegen.
- Heeft u vetplanten in de tuin? Geef deze weinig water: vanaf mei begint hun rustperiode. De grond moet daarom droog en los blijven.
- Gaat u nog snoeien? ‘In mei leggen alle vogels een ei’. Controleer dus eerst of er geen vogelnest in de boom, haag of struik zit.
Juni
- Juni is heel geschikt om vergeet-mij-nietje, juffertje in het groen, leeuwenbekje en campanula te zaaien. Voor het resultaat moet u wel een klein jaartje geduld hebben. Met een beetje geluk bloeien ze het komend voorjaar.
- Regent het niet zoveel? Dan is het mogelijk nodig om uw tuin regelmatig te sproeien. Maar verwen uw planten niet te veel: als ze wat minder water krijgen, groeien de wortels dieper. Hierdoor kunnen ze beter tegen relatieve droogte.
- Zijn de voorjaarsbloeiers in uw tuin uitgebloeid? Verwijder dan de bloemen. Als struiken te groot zijn geworden, kunt u die na hun bloei snoeien.
- Maai uw gazon niet te vaak, als het weinig regent. En niet te kort. Dat is beter. En om uitdroging te voorkomen, kunt u het beste tot ’s avonds wachten met maaien.
Juli
- Wilt u ook in de winter plezier hebben van uw moestuin? Juli is de tijd om snelgroeiende en vorstbestendige groenten te zaaien. Denk aan pastinaak, veldsla, worteltjes, knolvenkel, winterprei, rode biet, spinazie, kropsla en winterui.
- Knip uitgebloeide bloemen af. Dan is de kans groot dat u nog een keer van de bloei kunt genieten.
Benieuwd naar meer tuintips? Kijk eens op Tuinkalender | Tuininspiratie| Wat er nu moet gebeuren in de tuin (groei.nl)