Veel reparatieverzoeken die we binnenkrijgen gaan over vocht en schimmel. Oorzaak is altijd een te hoge vochtigheid. Soms komt dit doordat er iets mis is in uw woning. Ook verkeerd gebruik van de woning kan een oorzaak zijn. In dit artikel leggen we u uit waarom ventileren dé oplossing is voor de meeste vochtproblemen.
Wist u dat een gemiddeld gezin per dag zo'n 12 liter vocht produceert? Het filmpje hieronder legt het uit. Een vochtige lucht ontstaat niet alleen door koken, drogen van de was en douchen. Het komt ook bijvoorbeeld door ademen en transpireren. Nieuwbouwhuizen zijn in de beginjaren vaak extra vochtig. De materialen waarmee ze gebouwd zijn bevatten bouwvocht. Dat moet nog verdampen. Als vuistregel geldt dat bij kamertemperatuur de vochtigheid tussen de 40 en 70 procent moet liggen. Dit hangt wel af van de buitentemperatuur. Er zijn apparaten te koop die de luchtvochtigheid meten. U kunt dit ook laten meten door een van onze vakmannen.
De enige manier om de lucht in huis gezond te houden is door de hele dag te ventileren. Zo voorkomt u niet alleen schimmel en vochtplekken in huis. Ventileren is ook goed voor uw gezondheid. Vochtige en ongezonde lucht in huis veroorzaakt klachten zoals hoofdpijn, keelpijn, allergieën en astma. Een goede ventilatie van alle ruimtes in huis is vooral van belang tijdens een koude winterperiode. Bekijk hieronder het filmpje voor meer uitleg.
Luchten is iets anders dan ventileren. Een paar uur een raam openzetten is niet voldoende. Het effect hiervan op de kwaliteit van de lucht is snel verdwenen. Zelfs al na een half uur! Maar hoe moet het dan wel? Laat bijvoorbeeld de ventilatieroosters in de ramen altijd een stukje open. Heeft u geen roosters? Houd dan altijd een (klap)raam op een kiertje. Beschikt u over een mechanisch ventilatiesysteem? Zorg dan dat het altijd aan staat. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe u kunt ventileren.
Naast ventileren is het belangrijk dat u de ruimte ook blijft verwarmen. Als u continu ventileert, krijgen vocht, schimmels en huisstofmijt minder kans. Bovendien bespaart u op die manier op uw stookkosten. Hoe vreemd dat misschien ook klinkt. Het verwarmen van vochtige lucht kost meer energie dan het verwarmen van droge lucht. Dus als u de hele dag ventileert, hoeft u uiteindelijk minder te stoken. Zorg dat een ruimte niet kouder is dan 15 graden.
Kijk op www.accolade.nl/ventilatie voor meer informatie over dit onderwerp. Hier kunt u ook een brochure downloaden over dit onderwerp. Op www.gezondwonen.nl/vocht-en-schimmel staan nog meer tips en informatie over dit onderwerp. Zo kunt u uw kennis testen, een gezond-wonen-check doen en filmpjes bekijken.
Blijft u vochtproblemen houden? Meld dit dan bij ons via MijnAccolade of kijk op onze contactpagina. Onze vakman komt bij u langs om te kijken naar een oplossing.